注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

Bear in Mind Ox

股價相對內在值大打折扣時買入 持有直至趨勢轉

 
 
 

日志

 
 

利世民: 歐洲遲早再出事  

2012-04-04 09:28:01|  分类: 歐洲 歐盟 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

希臘又一次大步檻過,三月中旬之後,市場氣氛走入Risk Off。但我自己說服唔到自己危機已過,所以自己抽離少少,睇吓發生乜事。
希臘係咪無事呢?

數學上,希臘欠落嘅債,絕無可能透過加稅減開支可解決得到。

暫時,歐洲其他國家嘅人,尤其德國人,以及買咗希臘債券嘅人,竟要負上大部份責任。

但如果其他歐洲國家有周轉問題,只會令歐元區更加邊緣化。葡萄牙雖然好過希臘,但唔樂觀;西班牙,除已陷入嚴重衰退,今年更會錯過減赤目標。

意大利,相對較樂觀,但越來越多報道意大利政府嘅新聞,都會自動加上unelected。

香港人應明白,無認受性嘅政府,無政治能量去改革,且要意大利人聽晒布魯塞爾話,又係另一個計時炸彈。


法國情況更詭異。Sarkozy(薩爾科齊)本來連任都有危機,竟因一宗恐襲,令一直以來玩民族牌嘅佢大反彈。之前個幾月,Sarkozy高調話要修訂Schengen Agreement(神根協定),此協定係歐洲一體化重要一環,原意畀人口自由流動。

不過,法國就話神根協定令非法移民惡化,如其他公約國唔配合打擊,法國會考慮退出云云。有人話Sarkozy只係擺姿態,亦有人認為法國人排外情緒高漲,Sarkozy是投其所好。

法國政府預期,一旦其他國家經濟再下滑將對法國構成壓力。

希臘事件之後,金融秩序上,法國、德國甚至美國同IMF,基本上都有個講法:要有防火牆。防火牆?點運作呢?

好似至今仍無人知,究竟全球一體化,點樣可將經濟危機嘅擴散限制。如有人可設計一個咁嘅機制,我個人覺得佢可以同凱恩斯、海耶克、佛利民等齊名。可惜呢個人唔存在。

但我可以講,大家心知肚明,歐洲遲早再出事。

利世民
專欄電郵:SharpHK.Simon@gmail.com
Facebook專頁:www.facebook.com/AppleSimon

  评论这张
 
阅读(390)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017